Mechanische sterkte van keramische tegels: een niet te onderschatten indicator

Wat is bestendigheid?

De buigsterkte van keramische tegels voor vloeren van keramisch gres is de indicator bij uitstek voor de mechanische sterkte van de keramische tegels.

Het wordt geassocieerd met de kracht waarmee een tegel reageert wanneer hij wordt blootgesteld aan spanningen die hem kunnen breken.
Het is een belastingsgrenswaarde toegepast op drie punten die de keramische of keramisch grestegel zonder te breken kan weerstaan.

Wanneer zijn keramische tegels onderhevig aan doorbuiging?

De tegels van keramisch gres zijn onderhevig aan doorbuiging wanneer ze niet op ononderbroken wijze aan de ondergrond zijn gehecht: bijvoorbeeld omdat de bindlaag niet gelijkmatig is verdeeld of omdat de ondergrond zwak of inconsistent is. In gevallen als deze vervult de tegel een dragende functie waarvoor hij niet is bestemd en kan hij zelfs breken.

flessione

Hoe de buigsterkte te kwantificeren

De buigsterkte wordt gekwantificeerd door twee grootheden:

1. de kracht die de tegel in tweeën kan breken, die zowel afhangt van het materiaal waarvan de tegel zelf is gemaakt, als van zijn vorm en grootte.

2. de breukmodulus, die uitsluitend afhangt van de microstructuur van de tegel zelf, d.w.z. van zijn keramische massa.

Hoe de bestendigheid te meten

De internationale methode voor het meten van de bestendigheid staat beschreven in de norm UNI EN ISO 10545.4 en wordt toegepast op alle soorten keramische en keramisch grestegels. De methode zorgt ervoor dat elke tegel van de testpartij op twee rollen wordt geplaatst, terwijl met een derde rol een toenemende kracht wordt uitgeoefend over de hele hartlijn van het werkoppervlak tot het breken van de tegel. Aangezien de breukwaarde onder meer afhangt van de vorm van de tegels, bepaalt de norm dat niet rechtstreeks de breukkracht, F, maar de breukvastheid, S wordt berekend:

S = FL/b

d.w.z. breukvastheid= kracht, afstand tussen de rollen/breedte van de tegel.

FLESSIONE-IMG-ok

Wanneer vindt de bestendigheidsmeting van de keramische vloer plaats?

De meting van de algemene bestendigheid vindt gewoonlijk plaats aan het einde van de productiecyclus, vóór de keuze en verpakking van het product.
Deze meting is ook nodig als kwalitatieve controle van de tegels en de technische kenmerken ervan met betrekking tot externe belastingen wanneer ze breuken of scheuren vertonen.

De meting van de algemene bestendigheid is van groot belang voor zowel het ontwerpkarakter als voor de procesbesturing.

Blijf op de hoogte van onze onderwerpen of vind de dichtstbijzijnde dealer

2024 Kronos Ceramiche webagency